Loodglas gevulde stersaffier

Recentelijk werd in het LGemL laboratorium een ster-saffier aangeboden voor certificatie. Natuurlijke ster-saffieren zijn prachtige edelstenen die in Azië zeer geliefd zijn. De ster staat voor succes. De steen wordt gevonden op veel plekken in oost-Afrika zoals Madagaskar, Ethiopië (nieuw vindplaats), en in Azië op o.a. Sri Lanka, in Thailand, Vietnam en Myanmar.

Eigenschappen van de ster-saffier

De steen was gekocht als ster-saffier. Eerste waarneming gaf een duidelijk beeld van een trigonaal groeipatroon dat als een zeshoekig patroon zichtbaar was. Dit is een eerste indicatie dat het een natuurlijke steen betreft. Met een punt-licht bron is een mooie ster zichtbaar. (zie foto 1).

Alle eigenschappen, zoals brekingsindex, dichtheid, geleidbaarheid zijn dezelfde als de natuurlijke variant. Maar door microscopisch onderzoek naar insluitsels is vaak te zien of een edelsteen behandeld is of niet. In dit geval is zijn in foto 2 duidelijke luchtbellen te zien. Deze luchtbellen komen van nature niet voor. De conclusie kan dan getrokken worden dat het hier gaat om een natuurlijke steen, waarin origineel kleine scheurtjes hebben gezeten. Deze scheurtje of natuurlijke breukjes zijn opgevuld met Lood glas. En tijdens dat proces is lucht ingesloten.  Hiermee is er een duidelijke conclusie te trekken. Maar is dit erg?

foto 1: ster-saffier

Loodglas gevulde edelstenen.

 

Er worden veel saffieren en robijnen gevonden die niet helder zijn. De waarde hiervan is zeer beperkt omdat door kleine scheurtjes er veel lucht in de steen zit. Door deze scheurtjes op te vullen met glas neemt de doorzichtigheid toe. En daarmee ook de aantrekelijkeheid van de steen. Dit kan met olie zoals dit ook bij smaragd gebeurd, maar dat is niet blijvend. Hars met een hoge brekingsindex is een alternatief, maar ook dit is niet duurzaam als de scheuren vrij groot zijn. Daarom wordt er glas gebruikt. Loodglas met een grote dichtheid. Een bijkomend voordeel is dat loodglas ook nog eens gekleurd kan worden met chroom of cobalt. 

stersaffier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *