Bloedkoraal

Onlangs kreeg het lab een ketting met bloedkoralen ter beoordeling. Koraal komt voor in vele soorten en de meest bekend is bloedkoraal die in moderne sieraden in Nederland weinig meer gebruikt wordt. Bloedkoraal wordt nog steeds gevonden in de middelandse zee en onder andere in de wateren rondom Taiwan. Veel koraalsoorten zijn beschermt, maar slechts weinig weten dat dat niet geldt voor bloedkoraal. Bloedkoraal is een waardevol materiaal en zoals dat met veel waardevolle materialen gaat zijn er ook veel imitaties en behandelingen bekend. 

Het exemplaar hiernaast bevat matte kralen die niet gelijk zijn en artisanaal aandoen. De matheid van de kralen is ongebruikelijk. Onder de microscoop is te zien dat het om een glasachtig materiaal gaat met een rood achtig pigment. Ook zijn gladde putjes zichtbaar aan het oppervlak en heel duidelijk is dat er geen kanalen structuur aanwezig is. Op de Raman was het specifieke spectrum afwezig.

real coral echt koraal?
imitation coral glass bubble

De conclusie is dan ook dat het niet om bloedkoraal gaat maar om een imitatie.

Hieronder is een detailfoto te zien waarop de groeikanalen duidelijk zichtbaar zijn van de AKA koraal. En hieronder het Raman spectrum dat bepalen van natuurlijke bloedkoraal eenvoudig maakt.

red coral Taiwan LGEML
Rode koraal uit Taiwan. Groei kanalen en witte spots zijn duidelijk zichtbaar.
Raman spectrum red coral
PL spectrum rode koraal

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *