zoutwater parel 19 mm: natuurlijk?

Zoutwater parel van 19 mm cultivee of natuurlijk

Rechts is een afbeelding te zien van een parel die door LGemL is onderzocht om te bepalen of het hier om een natuurlijke of een cultivee gaat. 

Een parel van deze afmeting komt zeer zelden voor en is van grote waarde. Hoe groter de afmeting is hoe meer ruimte de oester moet hebben. Dergelijke grootte is niet mogelijk om met een zoetwater mossel te cultiveren. Daarmee is het automatisch zeker dat het om een zoutwater parel gaat. Uit Australië of uit Indonesië.  

zoutwater parel

Deze parel bevat nog een stuk draad in het boorgat. Dit maakt het moeilijker om vast te stellen of het een cultivee is of niet.

Bij een cultivee parel wordt een bolvormige kern van schelpmateriaal gebruikt en in een specifiek deel van de oester gebracht. De oester reageert hierop met het vormen van een parel laagje over deze kern. Naar mate de kern langer in de oester blijft wordt er een dikkere laag conchiolin en aragoniet of te wel parel materiaal opgebouwd. 

Als de parel een boorgat heeft is het soms mogelijk om met een loupe te zien of er een overgang zichtbaar is tussen de parellaag en een mogelijke kern in de parel. In dit geval was dat niet mogelijk omdat er nog gouddraad in de parel zit. 

Een natuurlijke parel heeft uiteraard geen kern en vaak is er een holte zichtbaar in de parel waaruit blijkt dat het een natuurlijke parel is. 

De enige manier om te achterhalen of deze parel een Cultivee is of niet is met behulp van rontgen onderzoek. Met een tandarts X-ray buis en een geschikte film is een rontgenfoto te maken.

Rechts is het resultaat te zien. De gouden draad in het boorgat steekt licht af tegen de rest. Vervolgens is er een kern zichtbaar en een rand van parel materiaal er om heen. Dit is dus een cultivee parel. Nog steeds van grote waarde, maar geen Natuurlijke parel die echt zeldzaam is met deze diameter. 

De dikte van het parelmateriaal is ca 0.7 mm.

rontgen foto zoutwater parel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *